50 anys de col·leccionisme

Qui sóc

Em dic Agustí Salavert, sóc bioquímic i no sé el perquè m’agraden els ferros treballats. 

He nascut i viscut més de 50 anys a Sabadell i en fa uns pocs anys que estic a Castellar del Vallès.

Tot va començar quan tenia 15 anys i els veïns del costat de casa els pares es varen traslladar de domicili. La veïna, la senyora Antonieta, amb qui mantenia una bona relació d’amistat, em va regalar el trucador de la porta de casa seva. Aquesta donació fou la primera peça que amb anys s’ha convertit en una col·lecció de diferents trucadors antics. Tots anteriors a l’any 1940.

He visitats molts antiquaris, desguassos, ferreries, cases amb obres, fàbriques, mercats de trastos vells i de broncanters, per tots els pobles i països on he tingut ocasió de viatjar. També he anat a subhastes i he navegats per les xarxes i fent una feina de formigueta he recopilat ara una col·lecció de més de 430 trucadors antics diferents. Sempre sent conscient que era una peça a desaparèixer, ja que estava al final de la seva vida útil. 

Les peces que aprecio més són unes de principis de segle XX, d’autor conegut i que formen un conjunt de tres picaportes extraordinaris de ferro forjat exhibits a la mateixa fusta amb que el mestre forjador, Àngel Rull els ensenyava als seus clients al carrer Còrsega de Barcelona.  

Vull aprofitar aquesta finestra per agrair a tots els que han col·laborat donant-me alguna peça i millorant la col·lecció. Vull fer esment especial al meu sogre Antoni Larrosa, i a la meva àvia Paquita Soler, són dues persones que inicialment varen participar de forma significativa en el naixement d’aquesta col·lecció. 

Actualment, ha sigut molt important la aportació i el treball periodístic d’en Vicenç Relats, que acaba de publicar un preciós i interessant article a la revista Vallesos de lectura recomanable.